Štampa

Naša misija

Autor Super User. Posted in Glavni meni


Najveća misija Kulturno umetničkog društva „Izvor“ je da sakuplja, obrađuje i otrgne od zaborava naše narodno igračko, pevačko i muzičko blago. Zadatak „Izvora“ je da na umetnički način interpretira igre i pesme našeg naroda i etničkih grupa , kao njihovo kulturno nasleđe i da ih populariše u zemlji i inostranstvu.

Ova umetnost podrazumeva umetničko i stručno bavljenje svim komponentama koje čine celinu u umetnosti folklora, a koje su svaka za sebe posebne vrste umetnosti – igra, muzika, pesma, kostim, narodni instrumenti, običaji, scena i dr. Sve su one umetnički ravnopravno zastupljene u koncipiranju, pripremama i izvođenjima programa i čine integralno umetničko delo.

U svom radu, „Izvor“, je polazilo od tradicionalne igre, muzike i nošnje nađene na terenu, a kada to nije bilo moguće, oživljavanjem naučnih zapisa, čuvajući pri tom stil igara i osnovne koreografske karakteristike.

Vizija Kulturno umetničkog društva „Izvor“ se velikim delom posvećuje omladini i njenoj kulturnoj edukaciji, te vraćanjem pravem umetničkim vrednostima, koja se ogleda u tradicionalnoj kulturi. Želja je da koncerti Kulturno umetničkog društva „Izvor“ sa svojim sadržajem nose bezbroj poruka, kako kulturnih i umetničkih, tako i važnu poruku prošlosti za budućnost.